Ekonomiskt tänkande med hjälp av Soda Stream Refill
Soda Stream Refill är en idé som går ut på att man lämnar in sin tomma gaspatron till sin återförsäljare när den är förbrukad. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Det är en metod som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i butikerna och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en massa tomma co2 cylinders.
Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron består av precis lika mycket, dessutom ser båda märkenas ventiler identiska ut. Enligt fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innanmäte ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppstå.
Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på exakt kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de ultimata kolsyremaskinerna.
Den första maskinen för att framställa kolsyrat vatten hemma skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans bolag som senare skulle utveckla en gren för Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och allihopa som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.
Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu på 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig tidigare.
Vi dricker även mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, endast för att släpa tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.
Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen samt släpandet. Man har därutöver ständigt tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en god idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i reserv då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, eftersom vattnet finns tillgängligt genast i kranen.
På tal om kranvatten så är det ytterligare en påminnelse om varför det är dumt att lägga pengar på buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent och befriat från slaggämnen, då och då slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, som Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att personligen smaksätta är att man själv får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.
Att handla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också klokt, i synnerhet om det är just mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara relativt dyra. Soda Stream refill är också ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna samt tänka miljömedvetet.