Kan glukosamin häst göra att hästen blir mindre stel?
Liksom människor kan också hästar drabbas av artros som innebär stela leder som värker. Det finns hjälp mot artros även för hästar, och det är rätt normalt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till därför att smörja och mildra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är viktigt för broskets tillverkning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre orörlig eller är det här mest en hype?
Glukosamin häst mot artros
Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Detta är inga gissningar utan resultatet av flera olika studier om glukosaminets verkan i kroppen. Ifall en häst har bekymmer med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst för att mildra problemen. Betydelsefullt i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir ålderstigen.
Vill man ge glukosamin till häst så måste man begripa att det här inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har vissa problem med stelhet även om man ser en lindrande effekt. Likaledes att man fortsätta ge detta fodertillskott hela tiden så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det omigen för lite ledvätska.
Vem tjänar på behandlingen?
När man vill behandla artros så är det självklart så att man är ute efter att bli av med värk och även att återfå smidighet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en intensiv effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde flera år tidigare, men man måste alltid fråga sig ifall hästen faktiskt tjänar på detta.
Det kan ju vara så att stelheten samt ledproblemen beror på att hästen har blivit för gammal för den påfrestning som man utsätter den för. Ibland så får man inse att en häst liksom en äldre person behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det passande att forma livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver enbart för att hästen ska undgå ha ont och vara orörlig.
Om man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm samt andra tillskott, så bör syftet vara att stärka hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man måhända får inse att viss typ av träning samt tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!
När ska man börja?
Det finns de som menar att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Detta kan ha preventiv verkan och helt klart fördröja utvecklingen av artros men något som man måste undersöka är vad hästen egentligen lider av. Om man inte själv är veterinär så kan detta vara svårt att diagnostisera och det är viktigt att ta kunnig hjälp för att fastställa vad det är som orsakar hästens problem med flexibilitet. nypon eller glukosamin.
Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med garanti vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Om man väljer att ge glukosaminet i förebyggande syfte för att undvika ledbesvären så är det viktigt att man gör så med rätt dosering. Var nogrann med att hålla koll hur mycket glukosamin som ingår I preparatet och kolla efter hur hästen reagerar.