Vad bör man tänka på när huset måste målas
Det är inte alltid helt enkelt att måla hus trots att det kan förefalla så. Det är ett par saker man måste tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte enbart kulör utan framför allt färgkvalitet är självfallet det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man gör i en handvändning. Men ifall man till det lägger till hur fantastiskt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå alltid värt mödan.
Färg till fasadmålning består av två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.
Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det oerhört vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.
Giftfri färg är mycket lovvärt, men dessvärre leder det ofta till att svartmögel och alger så småningom ges grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Det kan uppträda efter bara några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.
Idag har man enbart 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.
Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller till exempel alkyd- eller linolja anses äga väldigt god förmåga att tränga in i träet och bildar då ett bra skydd mot vatten samt fukt. De ger också fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva alls, men å andra sidan är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en matt yta.
Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö annorlunda på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort överflödig färg.
Vart femtionde år behöver man också göra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.
När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det enbart att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man bör måla allting, eftersträva en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?
Ska man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.
Har man genomfört samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir fantastiskt!