Har din källare invarderats av mögel?
Det är någorlunda typiskt att mögel kan angripa källare. Det finns olika orsaker till varför mögel tycks trivas i just källare, bortsett från badrum och vindar. En typisk orsak till varför mögel nu plötsligt angriper utrymmen och hus som förr varit skonade är att flera äldre hus har blivit renoverade utan att därnäst skydda utsatta ytor med hjälp av Tvärstopp.
Att renovera ett äldre hus därför att få ner energiförbrukningen är både bra för miljön och för plånboken, i det långa loppet. Flera äldre hus värmdes tidigare upp med oljepanna, som vanligtvis stod i källaren och då gav upphov till extra värme i detta utrymme. Därutöver var dessa hus ofta dåligt isolerade, i synnerhet när det gällde källare och husgrund, då speciellt ifall huset har krypgrund.
Denna kombination av uppvärmning samt bristfällig isolering är kostsam och inte speciellt klimatsmart, med tanke på all olja som förbrändes utan att energin faktiskt blir till någon nytta. Det finns likväl en poäng, även om den eventuellt snarare är en lyckosam biprodukt än själva grundidén.
Det är att i och med att huset är oisolerat och värms upp från en punkt bildas det ett naturligt luftflöde i huset, det ventilerar alltså ganska effektivt ut fukt som annars skulle bli kvar i bland annat källaren och där förorsaka mögel samt annan mikrobiell påväxt.
När man tilläggsisolerar dessa grunder är det lätt att det blir för välgjort samt för nära. Lägg därtill att man byter värmekälla till kanske fjärrvärme, så försvinner värmespillet i källaren. Kvar får man en fuktigare, dåligt ventilerad källare – en klockren grogrund för mögel.
Mögel känner man igen på en karakteristiskt bristfällig lukt; det luktar unket samt gammalt även om det inte jämt växer på en synlig plats. Mögel växer gärna på organiskt material, alltså exempelvis allt från trä till mat. Det kan dock också växa på oorganiska material, så som kakel och betong om det är smutsigt, helst belagt med jord och damm.
Mögel kan se ut på diverse sätt, men vanligt är antingen svarta mindre prickar vid svartmögel alternativt en luddig massa som gärna är vit alternativt grå. Andra färger finns förstås, det beror fullständigt på vilken sort möglet tillhör.
Om man har mögel i källaren kan det spridas också till bodelen. En del mögel producerar farliga mykotoxiner vilka kan ge diverse symptom om man vistas i samma miljö. Det kan vara allt från irriterade luftvägar till allvarliga sjukdomar. Man har dessutom kommit fram till att mögel kan föranleda trötthet med tanke på att hosta och andra symptom på irriterade luftvägar kan ge svårigheter att sova.
I källare är ett bra vis för mögelsanering att använda sig av foggingmetoden. Denna metod går ut på att man med hjälp av en särskild foggingapparat som värmer upp ett mögeldödande medel så att det bildas ånga. Fulstopp Denna ånga har lättare att ta sig ner i porösa material, så som betong, men är även bra därför att komma åt svårtillgängliga platser.
Foggingmetoden bör kombineras med avfuktning och genomgång av ventilation och dränering av källaren. Detta därför att möglet inte ska komma åter. Mögel beror närapå jämt på att ett utrymme är för fuktigt och det gäller således att bli av inte endast med den synliga svampen utan också fukten. Gör man det kommer fukt samt mögel i källaren inte återvända.